PLAGUES

Les plagues, es definirien com un conjunt d’éssers vius que a causa de la seva abundància, i/o les seves característiques, poden ocasionar problemes sanitaris, molèsties, prejudicis o pèrdues econòmiques a les persones.

Per poder controlar aquestes plagues , i evitar aquests problemes de salut de la nostra població, es realitzen mètodes que permeten el control d’aquests organismes, satisfent les exigències toxicològiques, econòmiques i ecològiques, sempre posant en valor la utilització elements naturals de control i tenint en compte els límits de tolerància.

Els mètodes més utilitzats són els físics(temperatura, corrents elèctrics, ultrasons i microones o aspiració) i químics(insecticides i raticides), tot i que també n’hi ha de biològics, mecànics i els anomenats d’higiene i sanejament del medi.

Actualment a Santa Cristina d’Aro, s’efectuen mètodes químics regularment en determinades instal·lacions i espais municipals, entre els quals cal destacar els centres escolars, l'escorxador municipal i els embornals de les zones urbanitzades. Aquesta tasca permet disminuir el risc d'aparició de rates i insectes a la via pública i alhora obtenir informació dels llocs més problemàtics.

Ara mateix, hi ha dues plagues al municipi:

  • El mosquit tigre(Aedes albopictus): El mosquit tigre és actiu durant el dia, i les seves picades són molt més nombroses i doloroses que no la dels mosquits autòctons. Aquest es reprodueix a llocs on hi hagi aigua durant aproximadament deu dies, com pneumàtics, gerros, llaunes de beguda, cendrers, joguines, bidons, galledes, pots, platets de test, etc. L'Ajuntament té signat un conveni marc de col·laboració amb l'organisme autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (DIPSALUT) pel qual es realitzen diverses accions de vigilància, seguiment i control de l'aparició i proliferació d'aquesta espècie.
  • El morrut de les palmeres(Rhynchophorus ferrugineus): Es tracta d'un coleòpter de la família dels curculiònids originari del sud-est asiàtic i la Polinèsia. A finals del 2005 es varen localitzar les primeres palmeres afectades a Catalunya. Avui és una plaga estesa arreu.

           A la nostra zona, les espècies afectades son la Phoenix canariensis i la Phoenix dactylifera.

           El mètode més efectiu de lluita contra el morrut és el tractament preventiu.

  • La vespa asiàtica(Vespa velutina nigrithorax): És una espècie invasora de mida semblant a l’autòctona vespa xana (Vespa crabro), que va arribar a Catalunya cap al 2012 i s’ha estès per tot el territori. La seva aparició ha suposat un problema per l’apicultura, ja que depreda a les abelles, i com a conseqüència, afecta la producció de mel, cera i altres productes apícoles. A més a més, aquesta espècie invasora, té un impacte en la salut pública, perquè les seves picades poden ser doloroses, tot i que no arriben a ser-ho tant com les de les espècies autòctones.

 

           Contacte: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.t

Servicios para el control de plagas — EFAS DE ARAGÓN