ALERTA! Mosquit Tigre!

Després d’una treva de precipitacions durant uns dies, molts focus de cria de mosquit tigre s’han anat secant. Ara però, amb aquests pluges recents, i amb l’emmagatzematge d’aigua en recipients de diferents tipologies, hauran eclosionat els ous i nascut larves de mosquit tigre, que d’aquí a sis o set dies es transformaran en adults, per donar pas a les molèsties corresponents per picades.

La millor forma d’evitar la presència de mosquit tigre, és mitjançant d’aplicació de les mesures de prevenció, que es resumeixen en una acció: “Buida l’aigua dels llocs on s’ha acumulat”. Amb aquest acció tant senzilla evitarem el naixement del 95%  dels mosquits que poden aparèixer a partir de finals de la setmana que ve. Aquests mosquits poden tenir un comportament molt agressiu, sent motiu de nombroses i doloroses picades, penseu que vindran tots de cop. Evitar-ho està a les nostres mans!

EL MOSQUIT TIGRE

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora provinent d’Àsia. És de mida petita, de color negre i ratllat de blanc. Té un radi d’acció relativament curt, d’uns 400m del lloc de cria. Per aquest motiu, si impedim que a casa nostra trobi llocs per criar, en serem els principals beneficiats.

El mosquit tigre pot transmetre malalties. A Europa s’han donat casos de Chikungunya i dengue. No obstant no es té constància que hagi estat vector de malalties a Catalunya.

Què pots fer per lluitar-hi?

Els ciutadans tenen un paper molt important en evitar la proliferació del mosquit tigre ja que es calcula que més del 90% d'espais on l’insecte pot criar són privats. Per aquest motiu és molt important que cada persona es responsabilitzi d’evitar que el mosquit criï a casa seva.

Només cal seguir aquests consells:

  • S’han de detectar els recipients que puguin contenir aigua a l’exterior de casa, com ara pots, gerros, cendrers, plats, cisternes, regadores, abeuradors... veure més exemples
  • Cal traure’n l’aigua encara que sembli que no hi ha larves. N’hi ha prou amb llençar l’aigua a terra o a la gespa, les larves moriran immediatament.
  • Després només cal procurar que els recipients no es tornin a omplir d’aigua, per exemple, posant-los cap per avall.
  • Cal tapar hermèticament, sigui amb una tapa o amb tela mosquitera, els dipòsits d’aigua
  • S’ha de posar sota cobert o bé cap per avall o cobrir amb una lona les barques, carretons o remolcs.
  • Cal eliminar (portant-los a la deixalleria) els pneumàtics vells
  • És recomanable posar peixos vermells, que es mengen les larves del mosquit, en basses ornamentals i fonts de jardí. Hem de tenir en compte que aquesta és una espècie de peixos potencialment invasora. Sota cap concepte s’han d’alliberar en rius i estanys naturals ja que podrien alterar greument aquests ecosistemes.
  • És recomanable netejar anualment les canaleres de teulats i terrasses.
  • També és bo buidar o tractar amb un producte larvicida l’aigua d’embornals i desaigües.


És important no abaixar la guàrdia. Cal revisar periòdicament casa nostra i conscienciar les persones dels nostre entorn de que facin el mateix a casa seva.

Si ho fem a consciència, en una setmana haurà disminuït el nombre de mosquits.

Ajuntament de Sant Cugat - Mosquit tigre

EVITA MOSQUI TIGRE

Adjunts:
Descarregar aquest arxiu (FULLETÓ MOSQUIT TIGRE.pdf)FULLETÓ MOSQUIT TIGRE.pdf[ ]3238 kB