ACTES DE CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES A SANTA CRISTINA D’ARO 2021

Tot i les restriccions i la situació de pandèmia, des del Punt d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro es van tornar a organitzar diversos actes al voltant del dia 8 de març, data en el qual es commemora el Dia Internacional de les Dones. Tot i que des de l’Àrea es treballa dia a dia per la igualtat, aquestes dates serveixen per donar una major visibilitat a aquesta tasca i fer-la arribar a tota la ciutadania. I és que la igualtat d’oportunitats entre homes i dones no està assolida i encara queda molt camí per recórrer en aquest aspecte.

Enguany la campanya principal es va titular “A Santa Cristina d’Aro, les coses pel seu nom” i pretenia sensibilitzar la ciutadania sobre com el llenguatge crea i reprodueix desigualtats i, a la vegada, facilitar eines i recursos per poder fer un ús no sexista d'aquest. A la campanya s’hi van implicar diverses persones del municipi (10 dones i 2 homes), de diferents edats, contextos i perfils professionals que van cedir la seva imatge i el seu testimoni per donar suport a la iniciativa. A més a més, es va comptar també amb la col·laboració de dues dones, una fotògrafa i una dissenyadora del municipi que hi van treballar intensament i dels comerços del municipi i l’AFA de l’Escola Pedralta.

IMG 20210311 WA0013

 Aquesta campanya es va complementar amb un , de 3 sessions online, en el qual hi van participar: 13 dones 7 del municipi i 6 d’altres poblacions.

A més a més, des del Punt d’Igualtat es van organitzar altres activitats al voltant de la feminitat, les noves masculinitats, l’apoderament i la sororitat.

LLENGUATGE NO SEXISTA

Es va fer el taller “Estimar-se per estimar” en el qual es van treballar aspectes vinculats amb l’autoestima, l’autoconeixement i l’assertivitat. Va constar de 3 sessions virtuals i un seguiment individualitzat de cada participant que en concret van ser: 9 dones i 3 homes, de les quals 11 del municipi i 1 persona de ripoll.

Foto Taller estimar se per estimar

També es van fer dues xerrades, una directament relacionada amb la feminitat “Apoderament femení. Com gestionar la càrrega mental femenina” el dia 8 de març i l’endemà, una altra titulada “Noves masculinitats: els homes també som part de la solució” en la qual es va debatre sobre la importància de repensar els rols masculins tradicionals i cercar nous models que permetin fer efectiva la igualtat de gènere. En aquestes xerrades hi van participar un total de: 24 persones,  3 homes i 21 dones de les quals 12 del municipi i 12 d’altres poblacions.

Xerrada lapoderament de la dona FOTO

Noves masculinitats FOTO

El diumenge 7 de març es va difondre a les xarxes un vídeo amb el resum de la pintada del mural col·lectiu “Cristinenques d’arreu” que s’havia fet l’any anterior, amb el desig de poder tornar a organitzar ben aviat activitats de proximitat, presencials i emotives com aquella.

Una altra proposta organitzada des del Punt d’Igualtat amb la col·laboració de la Biblioteca va ser la 6a edició del Concurs de Microrelats de Dones, enguany sobre el tema de com les dones conjuntament aconsegueixen superar les adversitats. En aquesta  sisena edició del concurs s’hi van presentar un total de 27 obres, 6 de les quals han estat escrites per homes i les 21 restants per dones. D’aquestes 27 obres, 10 escrites per persones del municipi de Santa Cristina d’Aro, la resta arribades des de diferents municipis del territori català i una d’elles des de Budapest. Per tant, enguany es pot dir que el concurs es va internacionalitzar i justament, aquesta obra arribada de tant lluny va ser una de les premiades, en concret el 3r premi del concurs. El primer premi va ser per una autora de Celrà i el 2n premi per una jove de només 14 anys alumna de l’IES Ridaura de Castell-Platja d’Aro.

IMG 20210304 WA0002

També en col·laboració amb la Biblioteca Municipal es va fer un club de lectura específicament dirigit a la temàtica en el qual es va parlar de l’obra “Dones” escrita per l’escriptora Isabel Clara-Simó al qual hi van participar 25 dones.

Club de lectura

Paral·lelament, el mateix 8 de març, la Zona Jove Santa Cristina d’Aro va organitzar un concurs a través d’Instagram Stories amb preguntes que giraven al voltant de la igualtat i que va tenir una elevat impacte i participació. En concret, 58 noies i 28 nois.

Totes les activitats programades es van oferir de forma gratuïta i seguint les mesures de seguretat del moment marcades pel PROCICAT es van fer de manera virtual.

Unes activitats que han tingut un elevat impacte a nivell de xarxes socials, ciutadania i mitjans de comunicació. Adjuntem les notes de premsa que han sortit publicades sobre les activitats esmentades:

https://revistabaixemporda.cat/actes-del-dia-internacional-de-les-dones-a-santa-cristina-daro/

https://www.radiocapital.cat/engega-la-campanya-a-santa-cristina-daro-les-coses-pel-seu-nom-per-commemorar-el-dia-internacional-de-les-dones/

https://revistabaixemporda.cat/engega-la-campanya-a-santa-cristina-daro-les-coses-pel-seu-nom-per-commemorar-el-dia-internacional-de-les-dones/

https://www.radiocapital.cat/santa-cristina-aposta-per-la-igualtat-de-genere-amb-la-campanya-linguistica-a-santa-cristina-daro-les-coses-per-seu-nom/

https://www.radiocapital.cat/premis-6e-concurs-microrelats-de-dones/

https://revistabaixemporda.cat/amb-dones-disabel-clara-simo-santa-cristina-commemorara-el-dia-internacional-de-les-dones/

https://gironanoticies.com/noticia/146111-castell-daro-platja-daro-i-sagaro-commemora-el-dia-internacional-de-la-dona.htm

https://www.radiocapital.cat/sacosta-el-8m-i-el-baix-emporda-estara-ple-dactivitats-relacionades-amb-el-feminisme/

http://news.rpa.cat/2021/03/09/dunia-diyaf-de-castell-platja-daro-guanya-el-segon-premi-del-concurs-de-microrelats-de-dones-de-santa-cristina/

 

 

 

Facebook

Instagram

Twitter