Protecció d'un centenar d’elements naturals

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro ha decidit protegir 91 elements naturals (23 arbres singulars, 22 fonts i 46 basses) en la primera versió del Catàleg d’Elements d’Interès Natural (CEIN) del municipi. El catàleg, que impulsa l’àrea de Medi Ambient i resta obert a la participació ciutadana, es marca un doble objectiu: per un costat, preservar aquest patrimoni, i , per l’altre, divulgar-lo. “És el primer catàleg d’elements naturals del municipi i esperem poder-lo ampliar amb la implicació dels veïns, entitats o col·lectius”, ha manifestat el regidor de Medi Ambient, David Segarra, que ha afegit que s’incorporarà de manera “vinculant” en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

La majoria dels arbres singulars protegits són suros. N’hi ha 14, com els suros de la Font del Prat, del forat 8 del camp de golf Costa Brava, de can Pi, Xato i dels Avellaners. Els altres arbres són albers, alzines, lledoners, pins i til·lers, a més d’uns arboços. Respecte a les fonts, hi ha la coneguda font  Picant de Bell-lloc, com també les de Panedes, Josepa, del Cucut o del mas Bou. A més, incorpora la mina de font dels Prats Gelats i el safareig de la font del Roquetal. I a nivell de basses, que és l’apartat més abundós, trobem, entre d’altres, la de l’ermita de Sant Baldiri o les dels masos Can Llauradó, Can Duran o Can Tallades. A més, trobem el safareig de Romanyà, la mollera de Can Clarà i cassoletes, com les de Roca Alba. “És molt important conservar els punts d’aigua, com les fonts i les basses, tant pel fet que concentren molta biodiversitat com perquè la seva presència és cabdal per amortir l’efecte del canvi climàtic sobre la fauna i la flora”, ha recordat Segarra.

El catàleg va ser encarregat per la junta de govern local al grup Natura Montfred, que els ha identificat. Cada element compta amb una descripció, una imatge representativa, hi apareixen els noms populars si se’n coneixen... i està geolocalitzat, amb la finalitat de facilitar la gestió del conjunt. Tot i això, Segarra és conscient que “és un primer pas”, més sabent de la complicació d’identificar tots els elements naturals en un terme extens, com és el cristinenc, amb 68km2, a més de comptar amb dos espais naturals: Gavarres i Ardenya. “Malgrat el seu gran interès ecològic, social i paisatgístic, aquests espais compten amb un nivell de protecció feble”, ha afegit Segarra, que ha esmentat que només hi ha unes grans delimitacions generals a través de les zones PEIN o Xarxa Natura 2.000.

La primera versió del catàleg  ja està disponible per a tothom a la web del ajuntament, concretament a:  https://santacristina.cat/arees/area-de-medi-ambient/9378-cataleg-d-elements-d-interes-natural-santa-cristina-d-aro-cein.html

PidelBalcà

fontdepanedes