VALORS NATURALS DEL MUNICIPI

El terme municipal de Santa Cristina d'Aro és de dimensions considerables, ja que té una superfície total de 67 quilòmetres quadrats (com a referencia, la ciutat de Barcelona té 100 km2).  El terme de Santa Cristina compta amb tres elements paisatgístics destacables: el massís de les Gavarres al Nord, el Massís de l’Ardenya al sud, i la vall del Ridaura enmig.

Es tracta de tres espais d’alt valor natural, i de fet bona part de les Gavarres i de l’Ardenya estan protegits doncs formen part de la Xarxa Natura 2000 i del Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN). A continuació us adjuntem uns enllaços on es poden apreciar aquestes zones:

Espais_PEIN.pdf

Xnatura2000_Gavarres.pdf

Xnatura2000_Gavarres.pdf

En aquests dos massissos hi trobem un paisatge mediterrani, dominat en bona part del bosc d’alzines sureres (Quercus súber) o sureda. La sureda és un bosc de capçades poc denses, i això afavoreix que hi creixi un abundant sotabosc on moltes espècies hi troben refugi i aliment. La seva biodiversitat és per tant molt alta.

A Santa Cristina d’Aro hi ha una àrea inclosa dintre de l’inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya (IEIGC): el Massís de les Cadiretes (o l’Ardenya).

Aquest massís format per granit i d’alçades moderades, és el resultat de diversos processos al llarg de la història geològica (meteorització química, esfondrament de la vall, erosió fluvial), que ha donat lloc a un geomorfologia de roques magmàtiques, tant pel que fa a les formes majors (doms, torres rocalloses), com a petita escala (cadolles, taffoni...).

La fàcil accessibilitat i la situació relativa d’aquestes formes, permeten unes perspectives de gran interès paisatgístic i moltes possibilitats didàctiques. Alguns elements, com la roca cavallera basculant de la Pedralta, formen part de la tradició cultural i turística de la zona.

GEOLOGIA ARDENYA

El riu Ridaura es perllonga enmig d’una plana que encara conserva força la seva matriu agroforestal . El Ridaura manté la seva funcionalitat ambiental i és un important corredor biològic, Tanmateix, el bosc de ribera original ha desaparegut i ha estat substituït per espècies al·loctones i invasores, com les acàcies i les canyes.

Per últim, cal dir que dins el terme municipal hi ha un tram de costa on s’hi troben les platges de Canyet, cala del senyor Ramon i Vallpresona. Són cales petites, envoltades de penyasegats i amb uns fons marins rics i on s’hi troben praderies de posidònia.

Per a conèixer aquest patrimoni, l’Ajuntament de Santa Cristina ha preparat un conjunt de Rutes de descoberta a l’abast de tothom.

Cala_de_Canyet_3_copia.jpg